Çocuğunuz İle Oynayabileceğiniz 6 Zekâ Geliştirici Oyun
Her geçen gün daha fazla elektronik aletlere bağımlı hale gelen çocuklarımızı bu aletlerden uzaklaştırmak için uzmanlar onlarla eğlenceli ve geliştirici oyunlar oynanmasını tavsiye ediyor.

1. Bom-Fiz

Bom-Fiz

Bom-Fiz oyununda, oyuncular çember oluşturacak şekilde dizilir ve bir kişi ‘1’ diye saymaya başlar. Ardından bir yöne doğru sırayla 2, 3, 4 diye sayılır, 5 rakamını söyleyecek kişinin 5 yerine Bom demesi gerekir. Bu böyle oyun sonuna kadar devam eder ve tüm 5’in katlarında Bom denilmesi gerekir. Ayrıca 7 rakamını ve katlarını söyleyecek kişilerin de 7 yerine Fiz demesi istenir ve buda oyun sonuna kadar böyle devam eder. Bom veya Fiz söylemesi gerekirken rakamı söyleyenler oyundan çıkarılır ve bir kişi kazanan dek bu devam eder. Bu oyun çocuklarda sayısal zekâyı ve işlem yapabilme becerisini geliştirir.

2. Artan Benzetmece

Artan Benzetmece

Bu oyun iki veya daha fazla kişi ile oynanabilir. Bu oyunda oyuncular birbirini belli bir kuralda bir şeye benzetir. Örneğin; İlk oyuncu seni ata benzettim derse, diğer oyuncu at kelimesi ‘t’ harfi ile bittiği için ‘t’ ile başlayan ve at kelimesi 2 harfli olduğu için bir fazlası olan 3 harfli bir şeye benzetmelidir. Bu böyle devam eder ve bir şey üretemeyen oyuncu oyunu kaybeder. Bu oyun çocuklarda hızlı düşünmeyi geliştirmeye yardımcı olur.

3. Nesi Var

Nesi Var

Nesi Var oyunu oldukça eğlenceli ve faydalı bir oyundur. Bu oyunda oyuncular bulundukları ortamdan bir nesneyi akıllarında tutar ve diğer oyuncular bu nesnenin ne olduğunu ipuçları ile tahmin etmeye çalışır. Örneğin; Akılda halı tutulmuşsa, tutan kişi diğer oyunculara beyaz desenleri var, yumuşak bir dokusu var, siyah rengi var gibi ipuçları verir ve diğer oyunculardan ilk doğru tahmini yapan kişi puan kazanır. Çocukların görsel zekâlarını geliştirmeye yardımcı bir oyundur.

4. Dikkat Dikkat

Dikkat Dikkat

Bu oyun iki kişi ile oynanır ve ana mantığı çocukla birlikte hikâye kurgulamaktır.Öncelikle ebeveyn, çocuktan kahraman, yer, zaman gibi seçimler yapması istenir ve ardından bunlara göre bir hikâye başlatır. Çocuktan dikkatli olmasını ister ve oyun sonunda sorular soracağını söyler. Hikâyeyi anlatır ve bitince hikâye içerisinden sorular sorar. Bu oyun çocukta dikkati geliştirmeye yardımcı olur.

5. Sesli Harf Benzetmece

Sesli Harf Benzetmece

Bu oyunda oyuncular bir kelime grubunu kullanarak kelimelerin sesli harflerini belirlenen sesli harf ile değiştirir. Örneğin; haftanın günleri grubu kullanılarak ve ‘i’harfi belirlenerek diğer oyuncudan devam etmesi istenir. Diğer oyuncu,pazartesi yerine pizirtisi, Salı yerine sili demek zorundadır. Bu oyun çocuklarda çeşitli düşünme becerilerini geliştirir.

6. Uçtu Uçtu Kuş Uçtu

Uçtu Uçtu Kuş Uçtu

Oyuncular çember şeklinde bir otururlar. Oyuna bir ebe seçilir ve çemberin ortasında oturarak ‘uçtu uçtu kuş uçtu’ gibi cümleler ile ve elini havaya kaldırarak diğer oyuncuları yanıltmaya çalışır. Ebe, ‘uçtu uçtu kuş uçtu derse kuş uçan bir hayvan olduğu için diğer oyuncularda elini kaldırmalıdır. Ebe, ‘uçtu uçtu at uçtu’ derse at uçamayan bir hayvan olduğu için diğer oyuncular ellerini kaldırmamalıdır. Yanılan oyuncular oyundan çıkar ve bir kişi kalana dek devam eder. Bu oyun da çocuklarda dikkati geliştirir.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları