Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin 5 Önemi
Çocuklarda tuvalet eğitimi son derece hassas bir konudur. Bu dönemi sağlıklı geçirmek ve çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırmak adına yapılacak bazı önemli etkenler bu dönemin başarılı bir şekilde geçirilmesine yardımcı olabilir.

1. Doğru Zaman

Doğru Zaman

Çocuğun tuvalet eğitiminin gerçekleşebilmesi için doğru zamanı belirlemek önemlidir.Çocuk tuvalet eğitimine hazır olduğunu belli eder. Artık konuşma alışkanlığı kazanmıştır ve söylenenleri algılamaktadır. Tuvaletini yaparken oturabilir,çömelebilir veya ıkınabilir. Belli etmeye başladığı bu dönem çocuk için uygun dönemdir.

2. Tuvalet Saatleri

Tuvalet Saatleri

Çocuğun tuvalet eğitimine başlamadan idrarını ve kakasını yapma saatleri belirlenmelidir. Daha sonra bu zaman aralıklarında çocuk tuvalete tutulabilir.Düzeli olarak tuvaletini yaptırdıktan sonra zamanla çocuk tuvaletinin geldiğini söylemeye başlayacaktır. Eğer tuvalete tutulduğu halde çocuk tuvaletini yapmıyor ile yarım saat sonra tekrar denenebilir.

3. Lazımlık mı? Tuvalet mi?

Lazımlık mı? Tuvalet mi?

Çocukların genellikle tercihleri lazımlıktan yanadır ancak bazı çocuklar tuvaleti tercih edebilir. Özellikle ebeveynlerden birinin tuvalete girmesi çocuğa örnek olabilir ve tuvaleti kullanmayı tercih edebilir. Her iki yöntemi deneyerek çocuğun kendi istediği alan tercih edilmelidir.

4. Zorlamamak Gerekir

Zorlamamak Gerekir

Bu dönem çocuğu gelişimi açısından son derece önemli olduğundan bazı kaza durumlarından çocuğa sert tepkiler göstermemek gerekir. Aksi takdirde çocuk ruhsal olarak olumsuz etkilenebileceği gibi fiziksel olarak da etkilenebilir ve altına kaçırma durumları daha da artabilir.

5. Çocuğunuz Büyüdü

Çocuğunuz Büyüdü

Bu dönemi başarı ile atlatarak tuvalet alışkanlığını kazanan çocuklar gelişiminde olumlu bir ilerleme sağlamıştır. Kendine güveni ve kontrolü artacağından çocuk daha iyi hissedecektir.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları