Çocukların Korkularını Yenmenin 5 Yolu
Çocuklar evlerin en değerlileridir. Anne ve baba figürünün varlığı güven duymalarını sağlasa da kendilerini ifade edemedikleri ancak korktukları ve davranış değişiklikleri gösterdikleri zamanlar da olacaktır. Korkular giderilmezse büyüdüklerinde de onları etkilemeye devam edecektir. Çocukların önce neden korktuğu anlaşılmalı, sonra çözümlenmelidir. Korkular 5 farklı yoldan çözüme kavuşturulabilir.

1. Daha çok korkutmayın

Daha çok korkutmayın

Korku duydukları zaman bu davranışlarını değiştirebilmek için başka bir şeyi öne sürerek veya korktukları durumla baş başa bırakarak çok korkutmayın. Korktuğu şey karanlıksa koridorda veya odasında gece lambası bulundurarak korkusunu giderin. Bir kedi veya köpekten korkuyorsa oyuncağını alıp alışmasını sağlayın.

2. Onu anladığınızı gösterin

Onu anladığınızı gösterin

Anlaşıldığını bilen çocuk az da olsa rahatlayacaktır. Onunla empati kurarak yargılamadan,hakaret etmeden, küçük düşürmeden korktuğu şeyle ilgili olarak konuşun,gerekirse kendinizden örnekler verin.

3. Güven duymasını sağlayın

Güven duymasını sağlayın

Onları gözleyin, korkularını anlayın ve korkmanın doğal olduğunu belirterek çocuğunuza güven vermeye çalışın. Onlarla daha çok vakit geçirdiğinizde, korktukları durumlarla ilgili konuşup bilgi verdiğinizde yavaş yavaş korkularını aşacaklardır.

4. Korkularını çoğaltmayın

Korkularını çoğaltmayın

Yalnız kalmaktan ve yatmaktan korkan bir çocuğu kendi yanınızda yatırmayın. Bunu yaparsanız korkusu artacak, odasına gitmeyi hiç istemeyecektir. Bunun yerine kendi odasında ve yatağında kalmasını sağlayın, uyuyuncaya kadar yanında kalın ve ona masal kitapları okuyun.

5. Onu ve korkusunu ciddiye alın

Onu ve korkusunu ciddiye alın

Aileler kendi çocukluklarında da bazı korkular yaşamıştır. Bu sebeple çocuklarınızın korkularını hafife almayın, onlarla dalga geçmeyin. Ciddiye alınmayan bir çocuk çabuk kırılabilir, ruhları zedelenebilir.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları